Március 1–2. A telihold első hónapja

Kép felül: 2018. január 1-jén, szinte telihold a romániai Ploiesti-ben a Steliana Cristina Voicu útján.

A 2018. március két teljes holdjainak elsője 2018. március 1–2-én esik. E naptári hónap második teliholdja 2018. március 31-én fog megtörténni. A naptári hónap kék hold.

Nem számít, hol élsz világszerte, mindig számíthat arra, hogy telihold látja megvilágítani az éjszaka alkonyatától hajnalig. Mivel a hold éjjel egész éjjel többé-kevésbé a Napkal szemben helyezkedik el, keresse meg, hogy a hold keletre kel-e a naplemente körül, éjszaka körül mászjon a legmagasabbra, és napkelte körül nyugatra álljon.

A holdról azt mondják, hogy pontosan tele van abban a pillanatban, amikor az napfogyasztással ekliptikus vagy égi hosszúságban van. Ez a telihold pillanat 2018. március 2-án, 00:51 órakor érkezik.

Észak-Amerika és Hawaii esetében ez azt jelenti, hogy a hold pontosan megtelt tele ma este - 2018. március 1-jén - 8:51 órakor, AST, 19:51 EST, 18:51 CST, 17:51 MST, 4:51. pm PST, 15:51 AKST és 14:51 HST.

Mind az északi, mind a déli féltekén a 2018. március első telihold a három teljes hold holdjainak a harmadikját jelenti, amely a 2017. decemberi napforduló és a 2018. márciusi napéjegyenlőség között fordul elő.

Az északi féltekén a március első telihold a téli utolsó teliholdot mutatja be; a déli féltekén ez a nyár utolsó teliholdja.

Másrészről, e két, 2018. márciusban telihold második része a tavasz első teliholdján jelenik meg az északi féltekén. A déli féltekén ez a kék hold, 2018. március 31-én lesz az őszi első telihold.

A legtöbb évben a húsvéti keresztény ünneplésre az északi félteké tavaszának első teliholdát követő első vasárnap kerül sor. Valóban, a húsvét 2018. április 1-jén, vasárnap, a telihold utáni napon, 2018. március 31-én, szombaton érkezik.

A déli féltekén a kék hold - 2018 márciusának második teliholdja - szintén a betakarítási hold lesz, amely a legközelebbi telihold az őszi napéjegyenlőséghez.

Alsó sor: Bárhol is lehet, ezen a estén - 2018. március 1–2. Éjjel - élvezze a 2018. március két teljes holdjának első és a szezon utolsó teliholdját.